Mai napi meglepetés : naspolya

2016. március 10. - ginavega

Tegnap előtt már vettem naspolyát, csak elfelejtettem hogy hívják, pedig mondta a zöldséges, ma meg egyértelműen rákérdeztem, mi a csoda ez a gyümölcs és németül hogy hívják... aztán begugliztam és kijött hogy naspolya!!! Már hallottam ezt a nevet, meg szerintem ettem is már ilyen gyümölcsöt, de mivel az emberfia nem minden nap találkozik ezzel mint a banánnal, ezért utána kellett keresnem...

5 perc kutakodás után sok érdekes dolgot megtudtam erről a gyümölcsről, pl. :
- magas vitamin és ásványi anyag tartalma van nem sorolom fel melyek ezek, mert itt ülnék egész este... úgyhogy gondolhatjátok milyen egészséges ez a gyümölcs
- vérzések csillapítására használják
- ránctalanító hatása van, úgyhogy ha a képedbe nyomják örülj neki :D tehát arcpakolásra fel!!!
- vesekő elhajtására is alkalmas.

És milyen az íze?? érdekes... savanykás, lédusos, frissítő és kifejezetten finom.

naspolya.jpg

Green Smoothie - avagy a reggeli zöld szörnyeteg lemixelése secperc alatt

Guten Morgen azaz jó reggelt!!! Reggelenként friss zöld smoothieval (turmix) kezdem a napot. Nem mindig, de 3-4 szer egy héten biztos. Ha szerencsém van, mint például ma, akkor a kislányom is megissza. Összetevők: spenót, mangó, alma, banán. Ideális kezdés vegánoknak és nyerskoszt kedvelőknek ;) Szép napot!! morgensmoothie.jpg

Gyönyörű idő, medvehagyma - medvehagymás pesto....

Végre juhu napsütés!!! Már előre rákészültem mit fogok ma főzni és rájöttem hogy ilyen gyönyörű időben meg kellene lesni a medvehagymákat... van egy speckó helyem ahol mindig levadászom a medvehagymákat!!! Úgyhogy most először az évben sikerült pestot csinálni. 

Recept:

1 maroknyi medvehagyma
(1 marék snidling... de elhagyható)
2 kis fej fokhagyma
1 marék bio napraforgómag
5 kanál olivaolaj (vagy napraforgó)
5 dkg parmezán (én sima sajtot tettem bele mert nem volt itthon parmezán)
csipet só és csipet bors

Az egészet beleteszed a MIXER-be és mixeled amig egy szép masszát nem kapsz és KÉSZ. Kifőzöl hozzá tésztát és a forró lecsurgatott tésztához hozzáteszed a pesztot. És fűszerezed ha még szükség van rá.. Jó étvágyat!!!

Ha tetszett, nyomjatok egy lájkot!!! dankeeee

 

20160309_130247.jpg

Ha eljön a nyár..... smoothie (eper, rebarbara, banán)

Ma eszméletlen sz** idő volt nálunk, netto 5 fok, szürkeség és szemerkélő esős hó....aztán megláttam az üzletben a rebarbarát és eszembe jutott a nyár.. Tudod amikor 20 fok felett van a higany :)

Aztán ez az eszméletlen smoothie!!!
- just easy : rebarbara, banán és fagyasztott eper. Miért fagyasztott?? mert van esély rá, hogy akkor szedték le, amikor tényleg megérett. Bon appetit ;)rebarbara.jpg

Citrom szuuuupi citrom!!!!

Az az igazság, hogy ezt a gyümölcsöt elég ritkásan használtam, ettem ittam.... miért? mert savanyú és magában nem biztos hogy mennyei élményeket ébreszt bennem...
Aztán kipróbáltam a léböjtkúrában is, ahol intenzíven délelőtt ez volt az ebédem, vízzel mixelve. Sok előnye van, de az amit személyesen tapasztaltam az, hogy az embernek szinte egész nap nincs éhségérzete...

További előnyei:

  • olcsó és könnyen hozzá lehet férni
  • tisztítókúráknál / léböjtkúráknál az egyik legnagyszerűbb alternatíva
  • állítólag a rák ellen is jó hatással bír
  • gombák, paraziták, giliszták és egyéb állatfajták kiirtására ;)
  • fertőtlenítő hatással bír, tehát sebek, bőrbetegségek kezelésére is alkalmas...
  • C VITAMIIIIINN
  • ha meg vagy fázva akkor segít meggyógyulni

Tippek:

  • Vegyél egy BIO citromot, fontos hogy BIO!!! Aztán krumpli hámozóval levágsz (lehúzol) a héjából 2 darabkát, melegítesz a vízforralóban forró vizet és beleteszed a 2 héjdarabot, ha van otthon egy kis fodormentaleveled akkor hozzáteszed és kész a világ legjobb teája. Hmm ezt nagyon szeretem... ahogy kiázik belőle a citromolaj, sárga lesz a víz és az egésznek olyan lágy citromíze van... 

  • Csináltam egy léböjtkúrát és csak meghámoztam a citromot, kettévágtam, be a mixerbe, 1l vizet rá és 2 perc mixelés után kész a kúraital... fontos hogy nem kell a fehér hártyás kesernyés részt eltávolítani, mert abban vannak az igazi méregtelenítő anyagok. Én vettem 4-5 Hipp almás levet (0,5 literes üvegecske) és abban tárolom beporciózva a citromleveket, de természetesen a paradicsomosüveg is jó (0,75l). 

  • Ami a legfontosabb, a smoothiek (turmixok) legfőbb alapanyaga a citrom, mert semleges és lúgosító hatása van.

Vegyétek és egyétek (igyátok...)!!!

citrom4.JPG

Bio Kesu-Mogyoró Tej (Ital)

Kiállításokon láttam, hogyan készítik a gabonatejeket, viszont azt gondoltam, gyorsabb egy dobozzal megvenni az üzletben mint saját magamnak elkészíteni. Nem gond, ha a stressz mellett egyszer-egyszer megveszi az ember a kész gabonaitalt, mert én is néha veszek egyet... Főleg ha elutazom akkor muszáj venni, mert nem tudok mixelni. DE! A készen előállított gabonaitalokban nem csak az van, ami a dobozon látható, főleg egy aludobozon.... Most a napokban néztem egy kesu rizs italnak az összetevőit a dobozon és el voltam képedve, hogy a kesudió csak 2%-ban található meg benne... az enyémben meg 15-20%a kesudió arány (nem vagyok nagy matekos, de kb...:D ) Reggel 5-kor amikor felkelek, és mielőtt a munkába megyek ezt az italt megcsinálom nettó 6-7 percben. Úgyhogy hajrá vega-rajongók, merjetek sajátot készíteni!!! 

50 gr bio kesudió (nyers, sótlan)
50 gr bio mogyoró (nyers, sótlan) / 50 gr. bio gluténmentes zabpehely
1 l víz
4 db datolya

Elkészítés: Nagy teljesítményű mixerben beletesszük az összetevőket, kb. 2 percig mixeljük. Az elkészült tejet leszűrjük 1. Vagy egy tiszta konyharuhával amit szűrőnek használunk 2. Vagy Veggifinoval (Magyarországon Chufamixnek hívják) 1 perc alatt leszűrhető. Nekem az utóbbi van és nagyon gyorsan elkészül így a kesu vagy gabonatejem. Ha valaki nem akar mogyorót vagy zabpelyhet hozzáadni, akkor simán csak 100 gr. Kesudióval egy nagyon finom kellemes ízű kesutejet kap. A kesutejet minden reggelihez, müzlikhez és minden laktózérzékenynek ajánlom.

kesutej_2.jpg

kesutej_3.jpg

kesutej_1.jpg

kesutej_8.jpg

kesutej_4.jpg

kesutej_5.jpg

kesutej_6.jpg

kesutej_7.jpg

süti beállítások módosítása