Linz, shopping és smoothie..... #lifetime #mytime #withmysister

2016. december 28. - ginavega

Itt van pár napig a nővérem és elmentünk Linzbe mert borzalmas az idő. Esik meg fúj, meg esik meg fújjjjjjjj......
Shopping után megittam egy kis smoothiet, a gyerekek meg a nővérem csak narancslevet ittak, vicces de nem merték a zöldet bevállalni :D. Van egy smoothie bár a Plus City-ben, és egy Green Energy-t kértem. Green Energie: ananász, madársaláta, citrom, menta, banán, jégkocka szerintem nagyon nagyon tuti volt.

20161228_140036.jpg

20161228_140048.jpg

20161228_140108.jpg

20161228_140126.jpg  

Ajándék a léleknek , köszönet Juditnak és Mónikának

Mai nap jött ki a nővérem hozzám és meghozta a várva várt könyvet. Igen ez a 3.ik a sorban ami a szívem vágya volt...  Először belelapozgattam a receptekben, de a legkíváncsibb az előszóra voltam és nem csalódtam. Mónika csupa szív csupa lélek könyve elérte az én kis szívemet is és minden szavát megöleltem. A legértékesebbek az egész könyvben a kis lelki morzsatörténetek, versikék, köszönetek és a gyönyörű képek voltak, amik vágyakozással töltötték meg a szívem, a nyár, a Balaton, a zöld, az érett gyümölcsök és zöldségek felé. 
A receptek fantasztikusak és minden receptet már csillogó szemmel lapozgattam melyik lesz a bűvös első, amit meg fogok csinálni... még nem tudom... majd jelentem ;)
Elsősorban vegán társaimnak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik az édességeket, a vegán ételeket az egyszerűséget, és a sok sok rajzolt szívecskét.♥
#köszönömaszirmokatésszavakat #tündérpuszi #szerelmeteskonyha #vegyétekmegmindenképp

20161227_181046.jpg

20161227_181012.jpg

#szívemben a nyár : Mónika ezt neked küldöm, mert ez megy miközben írom neked :)

 

Nyerstorta - Csokis narancsos banános - VEGÀN sütés nélkül!

Épp valaki keresett nyerstorta receptet, ez szerintem elég egyszerű és nagyszerű. Főleg a roppanós csoki ami varázslatossá teszi ezt a tortát. Az ízek a téli estékre ráhangolódnak, ízleni fog minden nyerskoszt és vegán kedvelőnek - de még a nem vegánoknak is...

Torta-alap:
- 26 cm-es kapcsos tortaforma

- 8 db aszalt datolya (beáztatni 1 éjszakára)
- 8 db aszalt füge (beáztatni 1 éjszakára)
- 150 g mandula (beáztatni 1 éjszakára)
- 150 g mogyoró (beáztatni 1 éjszakára)
- fél ek szárított narancshéj (szintén dm-es)
- fél ek szárított citromhéj (szintén dm-es)
- 2-3 tk  mézeskalácsfűszer (ha nem tudsz készen venni akkor a stahl.hu van hozzá recept)
- 2 ek kakaó (sima cukrozatlan)
- pattogatott amarant

1. A datolyákat és fügéket szépen beáztatjuk egy éjszakára, én egybetettem és vízzel felöntöttem. A mogyit és mandulát szintén egybe áztattam.

2. Másnap az összes hozzávalót nagyteljesítményű mixerben könnyű tésztává mixelem. A tortaformámban pattogatott amarantot szórok (ha nincs akkor kókuszreszelék is megteszi) szépen az egész felületre. 

3. Belenyomkodom a mixelt mogyis datolyás alapot a tortaformámba szépen és utána beteszem a fagyasztóba 2 órára.

Krém:

- 1 üveg dm-es kokosmus (kókuszkrém)
- 4 banán
- 1 egész narancs leve
- késhegynyi vanília
- fél tk fahéj
- csipet só
- szárított áfonya, vagy mazsola, vagy más
- 200 g csoki (sötét, az általában vegán, vagy eleve vegán csoki.... az enyém egy itthoni talált sötét csoki 72%-os, senki nem ette, ezért ezt raktam rá, vagy főzőcsoki, csak nézd meg hogy tutira ne legyen benne tej)

1. A dm-es kokosmust beleteszem egy lábosba üvegestül és annyi forró vizet teszek alá, hogy ellepje a kokosmust. Addig hagyom állni amíg picit megpuhul a krém és ki tudom bányászni az üvegből. 

2. Thermomixben vagy valami nagy teljesítményű mixerbe beleteszem a hozzávalókat, tehát a kókuszkrémet és banánokat meg a többi hozzávalót.

3. Ha kész, akkor előszedjünk a fagyasztóból és rátesszük a krémet, aztán a szárított áfonyát, vagy más szárított gyümit, vagy mazsolát.

4. 1-es fokozaton langymeleg tűzhelyen felolvasztom a csokit és a gyönyörű krémemre rácsorgatom.

5. Én csak kiraktam a teraszra mert jó hideg volt, de ha másképp nem megy akkor hagyjad kihűlni a tortát (csoki miatt) és csak úgy tedd be a fagyasztóba 1 órára. 

Guten Appetit!!!

nyerstorta2.jpg

 

Almás vaníliás rétes - gyanúsított: szívelrablásban, az ítélet: BŰNÖS!!!

Almás rétest tulajdonképpen sokat csinálok, mert pofonegyszerű. Veszel vegán levelestésztát vagy rétestésztát készen,  és beleteszed az almát, meg pár fűszert azt csókolom..... Nem, ez a rétes nem egészen így készült. 
Sokkal macerásabb volt, mert nem volt elég réteslapom se leveleslapom otthon.... a kolléganőm itt volt velem, hát annyit nevettünk hogy szétcsúszott az egész és folyt a sok puding a világba.... megpróbáltuk 2-en összeoperálni a lapokat és gyorsan bedobtuk a sütőbe, hogy bizony ott már szét is robbanhat akár.... :DDD
Aztán happy end lett a vége, csöppet kifolyt a puding, meg erre-arra szétcsúszott a tészta, de egy szeletet megmentettem ami jól néz ki... az van lefényképezve :DDD

Almásrétes:
- 5-6 nagyobb alma
- fahéj
- pici víz
-  2 ek kókuszvirágcukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 350 ml növényi tej
- 2 db réteslap vagy leveleslap (készen lehet venni Aldiban, általában ezek vegánok)
- chai fűszer (nem chia még véletlenül sem!!!  de ez elhagyható ha nem találtok)

1. Az almát meghámozzuk és csinos kis lapos ufokat azaz csészealjakat (szeleteket) vágunk ki belőle. Beletesszük egy lábosba megszórjuk egy mokkáskanálnyi fahéjjal, 2 ek kókuszvirágcukorral, opcionálisan chai fűszerrel és lassú tűzön 3 ek vízzel megpuhítjuk (éppenhogy!!!), ha picit levet enged akkor jön a puding.

2. Egy csomag pudingport összekeverünk pici növényi tejjel (nekem mandulatej volt otthon) és elkeverem csomómentesre, majd a többi növényi tejet is hozzáadom. Ráöntöm a puhított almára és addig főzöm amíg besűrűsödik a puding. 

3. Ha kész a puding akkor a tepsimbe kigöngyölgetem az egyik réteslapot, úgy hogy a tepsi oldalait is betakarja valamennyire. Aztán jöhet rá az almás pudingos töltet és utána a másik réteslapot rá. Az alsó réteslap széleivel gondoskodóan betakarjuk a a felső réteslapot és mehet a sütőbe.

4. 180° fok és 20-25 perc kb... de figyeljétek a sütőt mert ha aranybarnára megsül a teteje, akkor ki lehet venni. 

5. Ez egy tuti vendégváró süti, ami nem vegánoknak is 100%-ig be fog jönni!!! #eszméletlenfinom

almasvaniliasretes.jpg

Forrás: Bruno Mars - Versace on the floor

(mert egész blogíráskor csakis ez ment, sajnos letöröltem a videót, nehogy kikapjak érte.... keressétek meg iszonyat jó zene)

 

 

Rakott krumpli - minden egyes darabja tökéletes - vegán

A mai kaját nem is kell annyira túlragozni. Minden napra egy Kristóf :D
Mármint Kristóf konyhája recept (66. oldal)... A könyvet melegen ajánlom minden kedves vegánnak, eszméletlen szuper!!! 

rakottkrumpli.jpg

Annyit változtattam, hogy nem volt vegakolbim ezért egy kis vegavirslit tettem bele, és az Aldis füstölt tofut megpirítottam kókuszolajon szeletelt cukkinivel amit grillfüszerrel megszórtam, hogy ne legyen uncsi. Sima hagyma helyett lilahagymát vágtam karikákra és azt is megpirítottam a kókuszolajon. Mindenképp próbáljátok ki, nagyon tuti ez a recept!!!

Kókuszgolyó, a békebeli, anyám ezeréves receptje vegán üzemmódban

Mindig is szerettem a kókuszgolyót, mert egyszerű, sütés nélküli és mindenki szereti. Ma eljött a barátnőm hozzánk és együtt gyurmáztunk a golyókkal, jó móka volt, meg sok pepecselés....

Hozzávalók:

- 2 csomag VEGANZ sima keksz (Butterkeks van ráírva) de lehet más márkájú vegán háztartási keksz féle (400-500 g összesen)
- 100g  margarin vagy Alsan vaj (puha)
- 3 ek kókuszvirágcukor
- 4 ek nyírfacukor
- csipet vanília, csipet só
- 200 g dióféle (mogyoró, dió, vagy mandula, én a mogyorót választottam, ettől picit ferrerosabb íze lesz)
- 2 ek kókuszreszelék
- 2 púpos ek kakaó (sima cukormentes)
- 2 ek rum (elhagyható, én nem raktam bele a kislányom miatt)
- növényi tej, amennyit felvesz, hogy jó gyúrnivaló állaga legyen

+ kókuszreszelék, amiben meghempergetem a golyókat

1. A kekszet egy nagyteljesítményű mixerben összedarálom.
2. Összedolgozom sorrendben a hozzávalókat, vigyázok hogy ne túl sok növényi tejet adjak hozzá mert akkor folyós lesz és az baj!! 5-10 percre állni hagyom. Utána szépen megforgatom a kókuszreszelékben és kész.  ( Én ezt a receptet szintén a Thermomixben csináltam, ezért akinek van, annak a 2-es pontnál 20 sec/ 4-es fokozat)

Nagyon finom és gyerekkorom kedvenc csemegéjét szeretettel ajánlom nektek!

20161213_161816.jpg

Paradicsomos gnocchi (vegán) - avagy szeretem a wokkomat és minden nap azt használom.

Lapozgatom ma is szorgalmasan Kristóf könyvét és megakadt a szemem a nemtojásos nemnokedli... ("tojásos nokedli" magyarul) Azon gondolkoztam, hogy mivel nálunk itt nem lehet kapni vegán gnocchit készen, ezért muszáj nekem gyártani sajátot... Nem nagy ördöngösség, liszt meg krumpli kell hozzá.... aztán ezt a csicseriborsós "tojást" próbálgattam hozzávirítani, de nem sikerült.. valamit nagyon elbaltázok... ezért csináltam hozzá egy paradicsomos mártást ami nagyon tuuuti volt... szóval lássuk a részleteket!

Gnocchi:
- 500g krumpli 
- 170-200 g liszt de lehet több is
- mokkás kanál só, amiből egy csipetet a forró vízbe teszünk

1. Felteszed a krumplit főni (egészben), megpucolod és krumplinyomóval összetöröd. 
2. Hozzáadjuk a lisztet és szépen meggyúrjuk kézzel, annyi lisztet adunk hozzá amennyit a krumpli felvesz, tehát amit megadtam mennyiség attól lehet több lesz...
3. Állni hagyjuk 10 percre
4. Felrakunk vizet főni. A szépen összedolgozott cipóformánkat felszeleteljük apró kis darabkákra, amit villával benyomunk picit. Ezt megcsináltam mert azt gondoltam, hogy igazi gnocchi mégiscsak így nézne ki... nem jött be... nem látszik belőle semmi...  az apró darabokat még egyszer megliszteztem
5. A forró vízbe beledobáljuk a gnocchi darabkákat és addig főzzük, amíg a felszínre fel nem jönnek (2-3 perc kb.)
7. Tálba teszem és közben előveszem a wokkot.

20161213_121215.jpg20161213_121457.jpg

Paradicsomos szósz:

- 1 póréhagyma
- 1 újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek bazsalikom (fagyasztott vagy friss)
- 1 ek petrezselyem (fagyasztott vagy friss)
- fél bögre paradicsomlé
- 1 ek kókuszolaj
- mediterrán fűszer, só

1. Kókuszolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a fűszereket és a legvégén adom hozzá a paradicsomlevet.
2. Beleöntöm a kész gnocchit is, megkevergetem és kész :) Ez annyira de annyira finom, picit melós, de megéri mert fantasztikus íze van!!

20161213_125531.jpg

 

Vegathermomix5: Hókifli gyorsan finoman....

A kislányom egyik legkedveltem csemegéje a hókifli. Anyósom szokott neki gyártani egy raklappal, a hagyományos cukros vajas fajtából. Èn megcsináltam a vegán változatát és sokkal finomabbnak érzem mint a sima hagyományost.

Kell hozzá:
- 200g liszt
-100 g mandula
- 70 g kókuszvirágcukor
- 20 g nyírfacukor
- 140 g margarin vagy Alsan vegán vaj (szobahőmérsékletű)
- késhegynyi vanília
- 4 ek növényi tej

+ porcukor a szóráshoz

1. Ledarálom a mandulát. (Akinek nincs jó mixere annak eleve a darált mandulát javaslom)
2. Száraz összetevőket összekeverem vagyis liszt mandula, kókuszvirágcukor, nyírfacukor, vanília
3. Thermomixbe beleteszem az összekevert száraz cuccost és hozzáadom a margarint meg a növényi tejet (én mandulatejet tettem hozzá) 
4. 2 perc/ dagasztóprogi (ahol a kis búzakalász jel van) - akinek nincs mixere, az kézi meghajtással szépen összegyúrja a tésztát...
5. Kitekerek egy jó hosszú frisspackot (műanyag fólia) rágyurmázom a tésztát, összedolgozom téglalap formára és beteszem a hűtőbe (legyen mondjuk 15-20 perc, addig megcsináltam a kókuszgolyót)
6. Akkor jó amikor picit megkeményedett a tészta, csinos kis vékony csíkokat vágok a téglalapból és szépen kézzel megformázom mini kifliformákra (nekem van hókifliformám ezért ez a folyamat leegyszerűsödik...)
7. 180° fok 10 perc!!!!! sütés. Akkor kész amikor épp picurkát aranybarnára sül, persze lehet hogy 10 perc előtt kész van, ezért ne üljetek oda a computerhez :D
8. Kiveszed a sütőből és megszórod porcukorral, vagy hagyod light-osan porcukor nélkül :D

(A kókuszgolyó másik bejegyzésben lesz)

20161213_161816.jpg
 (forrás: mrs.flury)

Mesés wok-os kaja Kristóffal, Herkulessel és Remyvel....

Tegnap kaptam meg a drága testvéremtől a Kristóf konyhája könyvet, és mivel fogászatra kellett mennem, elvittem magammal olvasni... Jó is volt mert vártam fél órát... aztán este az ágyikómban is lapozgattam és megakadt a szemem a wokkos recepten... A legfontosabb mondat "elvárom hogy mindenki hozzátegye a magáét" - vagyis légy kreatív, használd a fejed, főzni bárki tud... stb... és jöttek elő a mesék... 

August Gusto leghíresebb mondása: Főzni bárki tud... (mindenképp nézzétek meg ezt a mesét, kötelező kultúrmozi!)
A következő zseniális duma: "Mindig készíts valami váratlant" :DDD

 Herkulesnél pedig Phil amikor találkozik a minotaurusszal azt kiálltja Herkulesnek: "Használd a fejed" - erre lefejeli a minotauruszt :DDDD Phil: " Hát nem így gondoltam, de így is oké" 

Persze ez meg azért jutott eszembe, mert variálni akartam és az összes szottyos zöldségemet felhasználni, úgy hogy jól is sikerüljön, vagyis használd a fejed!!!!!.. :D

Nos akkor térjünk a tárgyra!!! Tegnap megtaláltam Kristóf Wokfesztivál nevű receptjét, és arra gondoltam, hogy  mivel ez egy egyszerű étel, felhasználom az összes kókadt zöldemet és pár ötletet veszek Kristóftól, hát nem is sikerülhetett volna jobban, eszméletlen fincsi volt és hihetetlen gyors!!! Vagyis nem írom oda a mennyiséget, mert mindenki annyit tesz bele amennyit csak akar.... freestyle ;)

vagyis a szottyos zöldek listája:
- szomorú snidling
- újhagyma (volt valamikor régen...:D)
- zellerzöld/zellerszár (azaz a csizmaszár)
- fél fej jégsaláta (jéggel együtt)
- paprika (na ez volt a legfittebb)
- nyugdíjas cukkini
+
- tofu
- szójaszósz
- mandelmus (mandulakrém)
- kókuszzsír
- fokhagyma
- rizstészta
Fűszerek:
- levesfűszer és/vagy grillfűszer (én mindkettőt tettem bele)
- római kömény, curry, szárított gyömbér

1 Vízforralóba megmelegítek 1L vizet. Ráöntöm fél csomag rizstésztára. Állni hagyom hogy megpuhuljon, semmit nem főzök rajta! Közben összevágom a szottyos zöldségeket kockára.

2. Wokkomba 1 EL kókuszzsírt teszek és azon megpirítok 2 gerezd fokhagymát. Arra dobom rá a tofut (nekem natúr volt otthon, de füstölttel is jó). Meghintem egy mokkáskanálnyi levesfűszerrel, egy csipet grillfűszerrel és megpirítom. 

3. Majd jönnek a zöldségek és a fűszerek, a kömény, curry és a szárított gyömbér.

4. A szószos fejezetnél nagyon féltem, mert ha nem jól sikerül a szósz akkor az egész kaja általában pfejj de finom, vagyis ehetetlen.... Na de sebajtóbiás, belekóstoltam 2 fajta szójaszószom van és most döbbentem rá micsoda különbségek vannak szója és szójaszósz között... A) a Shoyu - szójaszósz kicsit fanyarkásabb, kesernyésebb mint a másik B) Tamari - fűszeresebb, sósabb, intenzívebb, ezért a TAMARI-t választottam. 1EK a wokba a zöldségekre elég, mert amikor leszűröm a rizstésztát akkor 1-2 EK Tamari szószban is meghentergetem, hogy világosbarna színt kapjon. Egy kiskanál mandulakrémet (dm-es) is hozzáteszek, de ha nincs akkor nem dől össze a világ...

5. Összekeverem a wokkos zöldséget a rizstésztával 5-8 percig főzögetem és voilá, tokkal vonóval együtt 20-25 perc az egész:

wokkos.jpg 

 (forrás illetve ötletek: Kristóf konyhája, Disney: Herkules, Disney: Lecsó) 

 

A mai napi meglepi.... vegán sütögetés biztosítva....

A Vegan Planet kiállításon volt a Nom nom cukrászda, ahol az előző cikkemben írtam, hogy a lánynak saját kiadott könyvei vannak, ebből a sütis könyvét rendeltem meg most. Tobzódok az örömökben, Kristóf könyve, Sütikönyv éssss még Móni könyve is várat magára... szupiiiii.  

20161206_113550.jpg

Ez lesz az első amit meg fogok csinálni: Lebkuchen-Muffin azaz mézeskalácsos muffin wááá.......

20161206_113903_1.jpg

süti beállítások módosítása