Hajdinakenyér, a legegészségesebb ami létezik (gluténmentes, laktózmentes)

2016. március 19. - ginavega

Részt vettem egy hajdina workshopon. Különböző pékárukat csináltunk hajdinából. Zsemlét, kenyeret, stanglit... De mit kell tudni a hajdináról, mi az???

A hajdina egy növénynek a magja, de nem a gabonafélékhez tartozik, ezért abszolút gluténmentes. Vitamindús és sokan kását is csinálnak belőle. A hajdina alkalmas székrekedés és Candida betegségek gyógyítására is, mert magas az élelmi rost tartalma.

A sima kenyérreceptekhez képest ez egy kicsit melósabbik fajta, mert sok a kelesztési idő.... de megéri... annyira finom lesz tőle hogy eszméletlen....

Szóval a recept a következő:

Ezt másképp fogom most írni mert szuper bonyolúlt, tehát nem sorolom fel az összetevőket, hanem a munkafolyamatok alapján írom oda mi kell hozzá..

1.
4 EK Lenmag 
4 EK Napraforgómag
4 EK Tökmag
4 EK Szezámmag

A lenmagot külön tálba teszem és 5-6 órára beáztatom, teszek bele egy kis sót is. Én nem vártam meg a 5 órát csak 1,5 órát áztattam, nem lett semmi baj belőle. Az egészet felhasználom a kenyérhez az áztató vizet is.
A többi magokat egybeöntöm és szintén beáztatom, a végén a vizet le kell szűrni és a magokat picit átmosni.

2.
500 g Hajdinaliszt (dm-ben lehet kapni, vagy bioboltban)
Kenyérfűszer
2 TK só
1 Mokkás kanál köménymagpor (darált köménymag)

A hajdinalisztet a fűszerekkel jól összekevered

3.
500 ml víz langymeleg
1 EK méz
1 cs. élesztőpor

Megmelegítem picit a vizet, de leveszem a tűzhelyről, nem szabad főzni!! Beleteszem a mézet és az élesztőport 5-10 percig hagyom hogy kicsit habos legyen.

4.  A magokat és az élesztős vizet hozzáadom a hajdinaliszthez (vagyis 1+2+3 pontokat összekeverni) Egy fakanállal összekeverem az egészet és ha van kelesztőtálatok (pl. Tupperware) akkor abban hagyjátok 1 órát kelni a tésztát meleg helyen, pl. kályha vagy radiátor mellett vagy a konyhában...

5. Őzgerincformát vagy valami hosszúkás sütiformát kikentek kókuszzsírral és hajdinaliszttel megszórjátok utána beleöntitek a kenyérkeveréket és megint KELESZTITEK 1 órát meleg helyen.

6. 220°C fokra előmelegítitek a sütőt (légkeveréses) és 20 percig sütitek a kenyeret, aztán leveszitek a hőmérsékletet 180 fokra és 40 percig készre sütitek a kenyeret. Utána sütőt kikapcsolni és a kenyeret még 15-20 percig a sütőben hagyni.

7. Kiveszitek a formából a kenyeret és amig kihűl állni hagyjátok!!!

8. Jó étvágyat!!!

(a képen azért ilyen pici a kenyér mert már itt is a felét megettük, a másik felét meg lefagyasztottam)

20160319_142959.jpg

 

 

Gyümölcsbőr (Fruchtleder) avagy a gumicukor legegészségesebb verziója

Már sokféle gyümölcsbőrt csináltam, mangósat, csokisat, de azt hiszem ez a legegyszerűbb és a legjobb. A kislányom kétmarokkal eszi annyira szereti. De a barátaink is nagyon szeretik, már megrendelésre is kellett csinálnom ;)

Recept:
1 csomag (250g) fagyasztott málna
1 csomag (250g) fagyasztott eper
3-4 érett banán
4-5 datolya

Beledaraboltam kézzel a banánokat a Vitamixbe, aztán a málnát és az epret leforráztam meleg vízzel hogy picit megpuhuljanak. Ezt is a mixerbe tenni, valamint a datolyákat és max fokozaton lemixelni. Vizet nem adtam hozzá!!
Utána aszalógépbe belerakni, nekem tálcás van a Sedona Combo, de bármilyen aszalógépben lehet csinálni....
A gépet be kell állítani 62 C fokra 2 órára, hogy a nedvesség elpárologjon és utána 42 C fokra visszaállítani hogy megmaradjon a nyerskoszt minőség. 8 órás aszalás után kész a finom epres-málnás gumicukor.

Ìme a bizonyíték:

 

20160317_132730.jpg20160317_133001.jpg20160317_133402.jpg20160317_134906.jpg20160317_233603.jpg20160317_233621.jpg

 

 Hogy a többi tálca ne menjen üresbe, beraktam egy kis ananászt is szárítani....hihi....

Csak szólok már alig van belőle... eszméletlen gyorsan elpusztítottuk.... :D

Chai Mandulás Csokis Kuglóf !!! végre sütiiiiiiii :D

Sziasztok Vegarajongók!!! Mai spontán elhatározásom egy kuglóf volt, mandulával étcsokival és az új chai fűszerkeverékemmel, amit a bioboltban vettem (nekem a sonnentortól van, de online van többfélét lehet kapni) 

Egyébként a mai menü egy tök egyszerü paprikáskrumpli volt hús nélkül.... 

Szóval visszatérve a fincsi kuglófhoz, íme a recept:

150 g puha vaj
130 g cukor
1 cs. vaniliáscukor
1 EK kakaó
4 tojás
250 g liszt
100 g étkezési keményítő
1 cs. sütőpor
1 KK chai fűszerkeverék
csipet só
1 cs. mandula
30-50 g tört étcsoki 

Elkészítés: A puha vajat, a cukrot, van. cukrot és a 4 tojást robotgéppel összekeverem. 2 percig keverem és ha már szép habos krém lett, akkor  beleteszem egymás után a lisztet, keményítőt, sütőport, csipet sót, chai füszerkeveréket és a kakaót. A mandulát és a csokit Vitamixben összedaráltam és a legvégén hozzáadtam. Vajjal kikenni és zsemlemorzsával megszórni a kuglófformát. Majd beleteszed az összekevert sütialapot. 40 perc és 180°C fok mellett megsütöd szépre. és Voilá!!! kész a fincsi kuglóf!!

kuglof1.jpg

 

Segítsééég!!! Melyik MIXER-t vegyem??? Update 08.2016

Már kaptam egy kérdést, hogy mégis hogy oldom meg a reggeli 5 órás mixelést, úgy hogy ne zengjen az egész ház... Fontos hogy egy vegának, de egy nem vegának is, legyen egy jól működő mixere otthon. Miért? Mert mindig szükség van rá, smoothiek, tortaalapok(tészták), gyümölcslevek készítésére, illetve ha nagy teljesítményű mixered van akkor dióféléket is tudsz darálni illetve gabonát lisztté őrölni.

Manapság rengeteg a kínálat, de mégis melyik mixer a legolcsóbb ill. a legjobb??

az alapszabály : Amit fizetsz egy mixerért, azt fogod kapni'
Vagyis ha olcsó mixert veszel, akkor számolni kell azzal, hogy gyengébb minőségű gépet kapsz, ami olcsó alkatrészből előállítva, kisebb teljesítménnyel bír és kevesebb garanciaidővel rendelkezik. Nem utolsó sorban  az összeturmixolt végeredmény nem meggyőző, ja és a szervíz?? Ki tudja hogy van-e....

Olcsó smoothiemixerek
Nekem is van picike smoothie mixerem, ez a nyaralás egyik résztvevője. Könnyü bedobni a kocsiba és bárhol megcsinálod a kis smoothiedat,csak ügyelj rá, hogy sok lédus gyümölcs legyen benne, különben főzeléket csinál neked.... ja meg a rostanyagokat nem igazán viszi ezért a búzafűvel inkább ne próbálkozzunk :D

Sima konyhagép-mixer vagy robotgép
Ja. Hát ezzel is lehet turmixolni gyönyörűen szépen, de ha van 2-3 répád és netalán egy kis zellered, akkor a géped, bemelegszik a szerelemtől, és lehet hogy szaga lesz... mármint a gépnek....jobb esetben... rosszabban, tényleg leég..Tehát a smoothie kedvelőknek mindenképp megéri a beruházás egy komolyabb mixerbe...

Thermomix
Nagyon felkapott lett a thermomix, az egyik barátnőm megmutatta mit tud és le voltam nyűgözve tőle. Ez a gép mindent tud, mixelni, pürésíteni, összekeverni, mérlegfunkció, felverni, gyúrni, aprikolni. stb. stb... Nem kifejezetten smoothienak gondolták ki, a keverési sebessége / fordulatszám 100-10700 ford/min. míg a nagy teljesítményű mixereké általában 28000-36000. Vagyis a Thermomixet azoknak ajánlom inkább akik gyorsan finomat akarnak főzni, viszont smoothiek-hoz inkább egy nagy teljesítményű mixer elengedhetetlen..
Tehát a Thermomix MINDEN funkció 1 gépben!!....és mindehhez egy navigáló rendszer  is van... Egyébként tök jó... már majdnem olyan mint KIT a Knight Rider-ből :D 

Update: Részt vettem júliusban egy termékbemutatón, ahol bemutatták nekem a thermomixet. (posztoltam egyébként egy blogbejegyzést a Thermiről, ahol elolvashatjátok, hogy miért választottam ezt a gépet is) Vagyis a vega kajáimhoz (a főzeléktől a kenyérsütésig) mindenben a Thermomixet használom!!! Smoothiekhoz és vega-tejhez a Vitamixet. ;)

Mégis milyen mixereket tudnék ajánlani??
Itt Ausztriában, de Magyarorszóagon is  az  Omniblend, Revoblend, Vitamix és Bianco a sztár... 
Természetesen Magyarországon, amit itt az interneten találtam van még a Blendtec, Personal Blender stb...
Egy rövid leírást tudok adni a Revoblend-ről, mivel nekem is volt (meg asszem a Sóker bárnak is ilyen van)... Az első mixerem Revoblend, lényegesen olcsóbb volt mint a mixerkirály: Vitamix... Ami a legnagyobb élményem vele, hogy a kősót, ami úgy nézett ki mint egy üvegkristály és hatalmas darabokban volt, szinte "tej"porrá alakította át :D hihetetlen mekkora ereje van... hát naná... szintén 2 lóerő húzza mint a Vitamixet... szerettem, de a nagy álmom a Vitamix volt és egy Nyerskoszt kiállításon München-ben megrendeltem....

Vitamix PRO 300
Ééééés.. bemutatom kis szerelmemet, ♥ Vitamix pro 300-as 2,2 lóerős 38000 ford/min... abszolút halk és csinos kis piroskát. Ezzel a géppel már mindent csináltam a kekszalapanyagtól a nyerslevesig, sütik, smoothiek és hát a finom reggeli kesutejem!! Ezt a gépet a világ minden kincséért sem adnám oda.
Miért a legjobb??
- halk
-1600 Watt
- BPA mentes edény
- rozsdamentes kések (4x) 
- 7 év gyártói garancia 
-nem utolsó szempont hogy kapsz egy szakácskönyvet hozzá..
Nem biztos hogy ezt a típust lehet Magyarországon kapni, viszont a PRO 500 és a PRO 750 is ebbe a szériába tartozik és utána kell nézni melyiket lehet M.o-on megrendelni.

Tehát összefoglalva, mi a fontos egy jó mixerben??

1. erős motor
2. bpa mentes komfortos mixeredény
3. rozsdamentes acélkések
4. a leghalkabb mixer ami a forgalomban van (vagyis a reggeli 5 órás kesutejemet szerény hangerővel tolja..:D)

Ha nagy teljesítményű mixert szeretnétek venni akkor írjátok be egyszerűen --->nagy teljesítményű mixer a google-ba és ki fogja adni a listát milyen online boltokban kaphatóak a mixerek, illetve a VITAMIX ;)

és akkor egy kép az én mixeremről ♥... 

vitamix.jpg

Ismeritek a chai-t? Nem az orosz teára gondolok!!! ----> Chai Latte

Hétvégén amit megéltem az a puszta gyönyörhöz hasonlítható... Chai Latte ♥

Szóval nem ismerem ki magam nagyon ezekben a speckó teákban, dehát ez valami álomfinom. Keveredik a fahéj, kardamom, ánizs, gyömbér, bors és szegfűszeg együttese. 
Ráadásul a kedves barátnőmtől (danke Birgit) a szirup receptjét is megkaptam, úgyhogy gyorsan megosztom veletek:

300 g cukor
400 ml víz
1 EK Szegfűszeg
1 EK Kardamom
1 rúd Fahéj
2 cm friss Gyömbér

Elkészítés: Mindent picire összevágok és addig főzöm amíg egy szép nyúlós szirupot nem kapok. (lehet még belerakni kívánság szerint 1 TK ánizst ,1 TK Édes-Köménymagot és 4-5 szem Egész Borsot.
Aztán hagyod kihűlni (1 éjszaka) és csinos kis üvegekbe töltöd.

Ha ez mind megvan, akkor csinálsz egy chai teát és beleteszed a szirupot, valamint TEJET, vegák pedig Kesutejet vagy más gabonatejet!! Tudjátok mikor a legeslegtutibb, ha fehércsokival vagy kakaóval van még megszórva.....Nyamiiiii

chaisyrup.jpgchailatte.jpg

Vendégváró, avagy mit lehet egy vegának főzni?????


Jó stresszes volt a hétvége, meló, vendégség, szaladás A-ból B-be. Vasárnap meghívtak minket ebédre, cukkinis lasagne volt vegyes salátával és citromos süti. 

Legegyszerűbb receptem egy jó vegán cukkini lasagnéhoz:

1 csomag lasagne tészta (sparban lehet kapni)
2-3 nagyobb cukkini (vagy hosszábban vékony szeleteket vágsz vagy keresztbe egy uborkavágóval felszeleteled a cukkiniket, ha gyönyörűségeset akarsz, én általában beleteszem az aprikológépembe és szépen apróravágja nekem)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 EK olivaolaj
Sparos mediterránfűszer egy kiskanál VAGY bazslikom, petrezselyem mindkettőből 1 csapott mokkáskanálnyit
Só, bors, 
1 üveg paradicsomszósz vagy püré
4 dkg vaj,
4 dkg liszt, 
7,5 dl tej / vegánoknak szójatej vagy más gabonatej
sajt vagy parmezán

Elkészítés:
Fokhagymát és a vöröshagymát összevágom és megdinsztelem, de úgy, hogy max 2 percet, tehát a hagyma még ropogós legyen benne beleteszem a zukkiniszeleteket / apróra vágott cukkinit megsózom megborsozom, beleteszem a többi fűszert is. Aztán nyakonöntöm a paradicsomszósszal. megkeverem és félreteszem.

Besamel: Vajat felolvasztom egy edényben, azonnal hozzáadom a lisztet és a megpiritom picit, leveszem a tűzről, aztán lágyan belekeverem a szójatejet, hogy szép mártást kapjak.

Üvegtál aljára öntök egy kis besamelt, hogy elfedje az alját, aztán az első lasagne lapokat lerakom, utána jön a paradicsomos mártás, majd besamel . Aztán lasange lapok, paradicsommártás és besamel és így tovább.... A teteje besamellel végződjön és ráteszek vagy parmezánt vagy sima sajtot (de valami finomat, ne trappistát...:D)

Be a sütőbe 180°C fokon és 25-30 percig sütöm... (lehet több kevesebb ezért figyeljem a sütőt, ha megpirul a sajt akkor kész!!!! 

gastspeise.jpg

gastspeise2.jpg

süti beállítások módosítása