Ez nekem nagyon hiányzott, gyerekkorom kedvence.... vegán "TEJBERIZS" (Billa)
Ez nekem nagyon hiányzott, gyerekkorom kedvence.... vegán "TEJBERIZS" (Billa)
Tegnap nem volt sok időm főzni, ezért kellett valami gyors. Lilahagymát kockákra összevágtam (tehát nem vékony picire, hanem olyan szép kis kockákra) és megdinszteltem majd a füstölt tofut rádobtam. Gyorsan megpirítottam, megsóztam.
Összevágtam a zöldségeket amit otthon találtam, zöldbab, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, és meg egy kis só. Mediterrán olasz fűsszerrel megbolondítottam és kész. Az egész nem telik 5-10 percbe, mert meghagytam picit nyersen, hogy a zöldségek íze megmaradjon. Szerintem eszméletlen fincsi volt ♥
Minthogy a gluténmentes legfinomabb zsemlém csakis zsírral és lilahagymával tudtam elképzelni, ezért vettem a bioboltban egy vegán "libazsírt" amivel gyorsan megkentem és megettem...
Viszont van egy tuti receptem ami majdnem olyan fincsi mint a bolti.
Összetevők:
- 250 gr. vöröshagyma (összevágva apróra)
- 100 gr. alma (megpucolva, lereszelve)
- 200 gr. kókuszzsír
- 70 gr napraforgóolaj
- 1 tk só
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk rizsszirup
- 1 tk paradicsompüré (vegán ketchup is jó)
- egy répa fele (megdinsztelve, összeturmixolva)
- egy kis zellerből levágok egy pici darabkát, vagy nagyból egy szeletet( megdinsztelve, összeturmixolva)
- negyed teáskanál citromlé
- pici bors, paprika, őrölt kömény, édeskömény és chili (a chilit hagyd ki, ha nem szeretnéd csípősen)
1. A vöröshagymát a kókuszzsír felében ill. a napraforgóolajban megdinsztelem szép aranybarnára. Kiteszem egy tálba.
2. A répát, almát és zellert lereszelem, majd a hagymás edényben megdinsztelem pici olajon. Amikor megpuhult akkor az almát, répát és zellert egy turmixgépben összemixelem.
3. Hagymát, mixelt alma-répa-zellert, kókuszzsírt, fűszereket valamint többi összetevőt összekeverem, vagy botmixerrel összeturmixolom és beleöntöm pici lekvárosüvegekbe...
4. Állni hagyom vagy hűtőbe teszem, hogy a kókuszzsír jól megdermedjen.
Képet később posztolok, de ha valaki nagyon nem bírja zsírosdeszka nélkül, annak ajánlom, hogy gyorsan csinálja meg a fincsi gluténmentes zsemlémhez...
Sokszor próbáltam gluténmentes kenyeret, hajdinás zsemlét csinálni, ezer meg ezer receptféléből... Keresgéltem a neten, kutattam, mitől lesz egy gluténmentes kenyér pihe-puha, sokáig elálló, jóízű kenyér.... Találtam is recepteket hébe hóba, de mikor megcsináltam nem volt utána az az érzésem!!! IGEN, megtaláltam az igazit (mint a férjemnél... hihi....) Aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy kreálok egyet, azt legyen ami legyen, de én biza belevágok...
Persze nem akartam kenyeret mert az nálunk gyorsan megszárad, hanem inkább zsemléket csináltam mert az jobban fogy... Nos nézzük az én TÖKÉLETES GLUTÉNMENTES VEGÁN zsemléimet:
Összetevők:
- 100 gr lupin liszt
- 100 gr. Spar Free From lisztkeverék (nekem a Landwecken van, amit itt Ausztriában kapható, de az Universalmehl is jó)
- 100 gr. hajdina liszt
- 100 gr. barnakölesliszt / cirokliszt
- 100 gr. rizsliszt
- 1,5 csomag bio borkő sütőpor
- 1 tk szentjánoskenyérliszt (rapunzel márka)
- 2 tk élesztőpehely (rizsből, szintén rapunzel márka, ha nincs akkor gluténmentes sörélesztőpehely)
- 250 gr vegán joghurt (én szóját vettem a Joya-tól, de Alpro is jó)
- 1 ek rizsszirup bio
- 2 tk kenyérfűszer
- 1 tk só
- 260 gr víz (vagy 260 ml víz)
- 100 gr napraforgómag
Thermomixel:
Sütőt előmelegítem 180-200 °C fokra!!!
1. Lupinlisztet, sparlisztet, hajdinalisztet, barnaköleslisztet, és rizslisztet, valamint borkő sütőport, szentjánoskenyérlisztet és élesztőpelyhet összekeverni a Thermomix edényben 15 másodperc/ 4 fokozaton összekeverni.
2. Hozzáadom a vegán joghurtot, vizet, rizsszirupot, fűszereket és napraforgómagot és 3 percig / dagasztani.
3. A spaklival az edény aljára kanalazni a tésztát és megint 3 percig /dagasztani.
4. Nekem van egy kis műanyag formám (olyan mint a rizsformázó-rizs adagoló) és abba porcióztam ki a zsemléket... mivel a tészta nagyon ragad, ezért hajdinalisztet tettem egy lapos tányérra és kezeimet mindig belemártogattam, hogy jobban tudjam megformálni. Sütőpapírra és tepsire rakni a zsemléket.
5. A zsemlék tetejét megszórtam hajdinaliszttel és bevágtam csillagformát mint a császárzsemlén, vagy kis szíves formát ha tetszik és utána ecsettel megvizeztem.
6. 180-200°C fok között 30 perc alatt készre sütöm!!!
Thermomix nélkül:
1. Sütöt előmelegítem
2. Liszteket valamint a többi hozzávalót egybekeverem szépen egy fakanállal. (a fent is leírt pontok szerint) Majd kenyérsütőgépben 6 percig dagasztom a dagasztóprogrammal. (ha kenyeret akarsz belőle, akkor válasz egyszerűen egy kenyérprogramot 30 percre)
Ha nincs kenyérsütőgéped, akkor 3 percig kézzel dolgozd egybe a tésztát és 10 percre tedd valami langyos helyre, hogy megkelhessen. A fent leírt többi pont szerint formázni és 30 percre a sütőbe.
Ez a zsemle tényleg tökéletes!!! Véééégre megvan!!! I´m sooo happyyyy ♥
A történet vége az, hogy megkívántam a zsíroskenyeret és bizony be is burkoltam a jó kis lilahagymával, ahogy az illik!!! A vegán zsírt most vettem bioboltban, viszont van egy nagyon fincsi receptem amit a következő bejegyzésben posztolok. :)
Egyszer volt hol nem volt, volt egy tököm :DDD (tele.... tökmaggal...... amit kiszedtem... :DDD)
Arra gondoltam, hogy mivel szeretem a tökkrémlevest, ezért Thermomixemben elbánok vele azonnal....
Összetevők:
- 1 kisebb Hokkaido Tök/ Sárga Tök (kb. 600gr)
- 30 gr olaj (én sima napraforgót használtam)
- 2 közepes krumpli
- 2 répa
- 1 nagy hagyma
- 600 g víz (ill. 700ml víz)
- 200 ml szójatejszín (elhanyagolható)
- 2 tk só
- 1 tk levesfűszer (vegán)
- pici bors
- pici őrölt kömény
Thermomixes változat:
1. Megmosom a tököt és ha van egy fagyikanalad akkor tök egyszerűen kijön a sok mag. Nem kell meghámozni csak jól megmosni. Összevágom apróra. Meghámozom a krumplikat és a répákat valamint a hagymát és azokat is apróra összevágom majd belerakom a Thermomix edénybe. Megsózom.
2. Hozzáteszem az olajat és 7 perc/Varoma/1 fokozat -on megdinsztelem.
3. Hozzáteszem a vizet és a fűszereket 15 perc/Varoma/1 fokozat-on megfőzöm.
4. Hozzáteszem a tejszínt, de anélkül is szuper! és 20 másodperc/5 fokozaton összemixelem. és kész!!! Tökmagolajjal díszítve tálalom... (sajnos elcsúszott a tányéron, így nem tökéletes a fotó.. mindegy...)
Thermomix nélkül:
1. Hozzávalókat apróra összevágom és az olajon megdinsztelem.
Aztán hozzáadom a vizet és a füszereket, 20 percig főzöm.
Amikor megpuhult a tök a krumpli és a répa akkor leveszem a tűzhelyről, beleteszem a szójatejszínt is ha van otthon, ha nincs úgy is jó. Egy botmixerrel összeturmixolom az egészet. ;)