Tüdőfű avagy a német a Jancsi és Juliska növényváltozata

2016. március 27. - ginavega

Elég mókás neve van neki, és itt Ausztriában nem is úgy ismerem mint tüdőfűt (Lungenkraut) hanem mint Jancsi és Juliskát. Tudjátok miért hívják ezt a növényt így?? Mert egy száron 2 különböző színű virág van egy rózsaszínű meg egy lilás-kékes. Nyilván az egyik Jancsi a másik meg Juliska....Ennek egyébként megvan a biológiai oka, virágzáskor először rózsaszínű a szirma később viszont a lilás-kékes lesz. Azt hogy miért nem egyszerre virágszik a száron a két virágfej és egyszínű azt nem tudom megmondani... a Teremtő így akarta valószínűleg....

Mit is tud "Jancsi meg Juliska"?
Nem hiába hívják tüdőfűnek a népi gyógyászat a teáját légúti betegségek kezelésére ajánlja. 

Hatóanyagai: nyálkaanyagok, cseranyagok, flavonoidok, allantoin, C vitamin!! 

Nyálkatartalma miatt erősen irritációcsökkentő hatású ezért szinte minden légúti megbetegedésben az egyik LEGSZUPEREBB gyógynövény, tehát légcsőhurut esetén, köhögéscsillapító, köptető hatású - vagyis a válladékokat jól feloldja.

Magas az allantointartalma... de mi is az??? Segít a vérzéscsillapításban, sérülések gyógyításában, a sejtek regenerálódását is meggyorsítja, gyulladásgátló bőrvédő hatása van...állítólag aranyérproblémákra is kíváló!!

Szintén meg lehet enni, vagy teát készíteni belőle, de még tinktúrának is jó. 

Ezt én fotóztam ma sajnos nem találtam szebb virágot, de mutatok nektek az internetről egy képet amin jobban látszik:

20160327_165514.jpg

lungenkraut1.jpg

Kankalin vagy primula a sárga kisvirág, ami gyerekek és felnőttek kedvence

A bemutatkozó kisfilmemben elég sután, de bemutattam mint primelt ezt a kisnövényt, akkor még nem tudtam a nevét, csak elmondtam hogy a kislányom nagyon szereti eszegetni. 

Ez a kisvirág szintén a tavasz első szereplője itt nálunk. Szinte mindenhol virágzik és a táj sárga lesz. Csináltam egy képet amin éppen a nemes májvirággal  együtt látható:

20160327_163342.jpg

Kankalin
Sok fajtája van a kankalinnak, én most csak általánosságban fogok írni róla. 

Egyéb elnevezései: Elsőke, kásavirág, égikincs, sárga kikericsa, lúdláb, sárga kökörcsin, Szt. Péter kulcsa. - Schlüsselblume, Primel.
 
A kankalin a  tavasz szimbóluma. Valaha úgy hitték, hogy a hajba font vagy a ruhára tűzött virágai megnyitják a férfiak szívét. A kankalin gyógynövény: a torok, a gége és a hörgők gyulladásos, hurutos álapotainak kezelésére használják.

Jellemzők: A primulafélék családjába tartozó évelő növény élénksárga virágaival hívja fel magára a figyelmet. A rövid, rózsa alakban elhelyezkedő levelekkel körbenőtt gyökérgumóból nő ki a 30 cm-es magasságot is elérő kis torzsa, ezen helyezkednek el a virágok. A növény gyökere az ánizsra emlékeztető illatot áraszt, íze keserű, kaparós. A virágok enyhén mézes illatúak, ízük édeskés.

Előfordulás - A tavaszi kankalin főleg Közép-Európában és Skandináviábna elterjedt, de Ázsiában és Szibériában is megtalálható. Meszes, laza talajon nő, kedveli a napos réteket, cserjéseket, erdőszéleket.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra főleg a gyöktörzset használják, de időnként az egész szárított növényt, a virágokkal együtt.

HATÓANYAGOK - A kankalin legfőbb hatóanyagai a köptető hatású szaponinok, illetve a szalicilsav gyulladáscsökkentő glikozidjai. A növényben illóolaj, flavonoidok, cseranyagok és kovasav is található.

Javallatok - A kankalin leginkább felső légúti hurutokra ajánlott, mivel felszaggatja a letapadt váladékot, segíti a felköhögést, enyhíti az irritációt. A népi gyógyászat idegesség, migrén, álmatlanság, ízületi fájdalom, rándulások és szédülés kezelésére használja. Idősebb, szívelégtelenségben szenvedő embereknél a kankalin enyhe vízhajtó hatásának köszönhetően tehermentesíti a vérkeringést. Normális adagolás mellett nem kell mellékhatástól tartani. Aki allergiás a primulafélékre, ne használja a növényt.

ÉRDEMES TUDNI
A Magyarországon őshonos tavaszi kankalin nemzetségének egyetlen nem védett faja, a többi védelem alatt áll. A gyógyszerek előállításához termesztésből származó példányokat használnak.

ALKALMAZÁS

Forrázat - szórjunk egy csészébe 5 g kankalinvirágot, öntsük le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, és 10 perc elteltével szárjük le. Felső légúti hurut esetén, illetve a váladéktermelés erősítésére igyunk meg naponta egy csésze teát. Mézzel édesíthetjük.

Szirup - 5 g felaprított kankalingyökeret főzzünk, 1,5 dl vízben 10 percig, szűrjük le, végül keverjük el 3 evőkanál mézzel.

Eszencia - 50 g felaprított kankalingyökeret és - levelet öntsünk le 2,5 dl tiszta szesszel, és jól lezárva tegük félre 10 napra. Köhögés és letapadt váladék esetén naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk 1 kávéskanál szeszes kivonatot cukros vízbe keverve.

Kivonat - A hörgőváladék felszaggatására és a köhögés csilapítására vegyünk be naponta 3-5x20 csepp (gyógyszertárban kapható) kankalinkivonatot egy kevés cukorral.

Borogatás - 10 g felaprított gyökeret főzzünk 1 dl vízben 10 percig, majd szűrjük le. A borogatást rándulás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzuk.
Salátákban szintén használhatjuk a kankalint, de vigyázni kell, mert aki allergiás rá, megjelenhetnek bőrkiütések nála vagy egyéb reakció.
Én a tinktúrát próbáltam ki, nagyon egyszerűen: egy marék kankalint adtam 1 pohár gabonapálinkához és ázni hagytam 2-3 napig amíg a virága teljesen áttetsző lett. Mivel a szesz nagyon erős ezért betegség (nálam a megfázás és köhögés) esetén egy kiskanállal kell bevenni esetleg egy evőkanállal a teába. 
20160327_162549.jpg
( forrás :http://timcsigyogynoveny.blogspot.co.at)
(a Blogcikk kizárólag egyoldalú magánvélemény illetve információ, amely nem vállal felellőséget az esetleges károkért, keletkezett allergiás reakciókért. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki, esetleg aki gyógyszeres kezelés alatt áll mindenképp konzultáljon az orvosával)

Százszorszép, nekem csak kicsi Margaréta, szép is és egészséges is!!!

Azóta ismerem ki picit magam az erdei virágokkal gyógynövényekkel amióta itt élek. Otthon még a gyermekláncfűt is mérgezőnek tekintettem, mert nem tudtam hogy milyen értékes is ez a növény... tele volt a kertünk vele, és azt gondoltam, na szuper tele van gyomnövénnyel a füvünk. Itt Ausztriában meg drága pénzért lehet boltban kapni a kivonatát...

De térjünk vissza a százszorszépre erre pici kis növényre ami elsőként jelenik meg tavasszal a kankalinnal együtt. ( a kankalinról  és a gyermekláncfűről késöbb fogok írni) Azért írtam hogy nekem margaréta, mert nem tudtam a nevét és a gyönyörű margaréta jutott eszembe róla!! Ma felmentünk a szemben lévő erdei útra  ahová mindig menni szoktunk és meglestem a virágokat.... Ja meg egy macska is velünk jött....

20160327_163639.jpg20160327_163541.jpg

Mit kell tudni a százszorszépről??
Mezőkön, erdők közelében, füves területeken nő mondhatnánk azt is hogy majdnem egész évben és a gyökerétől kezdve a virágig mindene ehető. Gyakran használom saláták dekorációjához, vagy egyszerűen egy nyári esti vacsora részekét összevagdosok snidlinget, petrezselymet, rucolát, esetleg egy kis gyermekláncfüvet és persze a százszorszépet mint dekorációt rá... Vajas kenyeret vajjal lefele beledobom a zöldfüves tányérba, az szépen felvesz egy köret zöldet és már eheted is... pici só rá és a legfinomabb csemege nyáron...

Mit tartalmaz a százszorszép???
C vitamint természetesen, azon kívül slejmoldó hatása miatt gyakran használják asztmások kezeléséhez, emellett még máj, vesebetegségek, bőrbetegségek enyhítésére. Ha összenyomják a virágot, akkor rándulások, zúzódások azonnali ellátására is alkalmas.

Alkalmazása: Teában, Szirup, Tinktúra stb... én egyszerüen csak letépem és legelem mint a birkák... :D

Ja és hogy hogy néz ki??? Bemutatom Margaritát, azaz százszorszépet csendéletben:

20160327_161702_2.jpg

Grillezett édeskömény curryrizzsel és uborkasalátával....mai menü

Maradt egy kis édesköményem a hűtőben, és gyorsan valami finomat akartam gyártani.... Aztán eszembe jutott, hogy Lisszabonban voltunk februárban és egy szuper étteremben ettem grillezett édesköményt, zöldfűszeres rizzsel és salátával, úgyhogy muszáj volt megcsinálnom. De térjünk rá a receptre:

2 db édeskömény
napraforgó vagy répceolaj
só, zöldfűszer, bors

2 bögre rizs
1 mokkáskanál curry

zöldfűszer

 

Az édesköményt hosszában szeletekre vágom. Beleteszem egy üvegtálba, megszórom a fűszerekkel és meglocsolom bőségesen olajjal... de mondjuk ne tocsogjon benne :D

Rizst is felteszem vízzel és a fűszerekkel. A víz épphogy ellepje a rizst. Én először mindig nagyobb lángra teszem és 10 perc után leveszem a legkisebbre hogy tényleg csak párolja..Szuper egyszerű kis kaja...

Hozzá uborkasalátát csinálok (uborka, só, eritritcukor, almabalzsam, lenolaj)

Ja és hogy az édesség se maradjon le, beraktam az aszalógépembe megint ananászt és mangót...

fenchel.jpg

20160317_233621.jpg

Bio vegán hajfesték???? az meg mi??? Henna és társai bemutatkoznak ;)

Körülbelül fél évvel ezelőtt egy nagyon kedves barátnőm befestette a hajam natur bio vegán hajfestékkel (culum natura). Az meg mi???

Gyógynövényekből és füvekből álló henna alapú hajfesték... Természetesen a sampon és balzsam is bio vegán növényi alapú volt. Először megmondom őszintén a 3 órás hatóidő eléggé megrémisztett, mert ennyi időt nem nagyon akartam hajfestésre szánni...az alaphajszínem vöröses mahagóni volt, úgyhogy az elsö barna henna alapú hajfestékre nagyon kíváncsi voltam, mi lesz az eredmény... nagyon szép lett meg kell hogy mondjam. igazi capucchino színt kaptam vöröses árnyalattal. Az egyetlen ami picit zavart, hogy az ősz hajszálak kicsit világosabbak voltak... nem baj, gondoltam... akkor nem mesterkélt a hajszínem... 3 hét múlva lenőtt a festék és kifakult... tök csalódott voltam... vettem egy sima hajfestéket, befestettem szia... 

Na ami utána jött az teljesen meglepett...  egy vegyi alapú hajfestéknek, amit eddig is használtam, valóban megdöbbentő utóhatásai voltak!!... éreztem a festéket a számban, szuperbüdös volt a hajam jó sokáig és hát a bőrömet is megfogta mint minden hajfesték... Arra gondoltam, ha érzem a számban az ízét, akkor tuti benne van a véráramban is és hát valljuk be, a májunk nem kacag a vegyi koktéltól...

Tehát a következö hónapban már újra kopogtattam a barátnömnél és kértem töle festéket, hogy befessem a hajam, mert egy naturfodrász nem sima árakon dolgozik, és bevallom őszintén magamnak akartam csinálni... aztán találtam más bio vegán hajfestéket, mint pl. a Logonát amivel én is festek...

Ha google-ba beírjátok a logonát ( a Sante és Culum Natura is elad henna alapú hajfestéket), akkor egy csomó helyen meg tudjátok rendelni... miért jó a természetes henna alapú hajfesték?

(kivonatok a hajvarazs.hu-rol)

Nem tartalmaz:

- Mérgező vegyi anyagokat, peroxidot, ammóniát,
- Mesterséges színezéket és tartósítószereket
- Tisztán növényi összetételű hajfesték, ami nem tartalmaz káros kémiai színezőket és adalékanyagokat, polietilén-glikolt, agresszív, allergizáló anyagokat, kőolajszármazékokat, szilikont, ammóniát és peroxidot, semmiféle tartósítószert, illatanyagot vagy egyéb vegyi összetevőket, melyek károsak lehetnek, vagy a haj minőségét gyengítenék

Valamennyi Logona hajfesték tartalmazza az alábbi összetevőket: 
Alginát, búzaprotein, jojobaolaj, illóolajkeverék, henna, semleges henna, bengekéreg, dióhéj, indigólevél, hibiszkusz, rebarbara gyökér, ratanhiagyökér, kávé, kurkuma, céklarépa kivonat

Tehát összefoglalva, már fél éve használok természetes növényi alapú hajfestéket, nagyon sok őszhajszálam van és minél többször festem be annál jobban reagál a hajam... a fejbőröm azóta abszolut nem korpás és teljesen egészséges. Nem vakarózom vagy nincsenek allergiás reakcióim mint a vegyi hajfestéknél. Csak ajánlani tudom!!! 

Ugye milyen szép ez a lány a képen???  A természetes szépség hosszútávon jobban kifizetődöbb mint a mesterkélt egészségtelen vegyi festékek, próbáljátok ki nem fogjátok megbánni ;)

logona.jpg

naturschonheit.jpg

süti beállítások módosítása