Kankalin vagy primula a sárga kisvirág, ami gyerekek és felnőttek kedvence

2016. március 27. - ginavega

A bemutatkozó kisfilmemben elég sután, de bemutattam mint primelt ezt a kisnövényt, akkor még nem tudtam a nevét, csak elmondtam hogy a kislányom nagyon szereti eszegetni. 

Ez a kisvirág szintén a tavasz első szereplője itt nálunk. Szinte mindenhol virágzik és a táj sárga lesz. Csináltam egy képet amin éppen a nemes májvirággal  együtt látható:

20160327_163342.jpg

Kankalin
Sok fajtája van a kankalinnak, én most csak általánosságban fogok írni róla. 

Egyéb elnevezései: Elsőke, kásavirág, égikincs, sárga kikericsa, lúdláb, sárga kökörcsin, Szt. Péter kulcsa. - Schlüsselblume, Primel.
 
A kankalin a  tavasz szimbóluma. Valaha úgy hitték, hogy a hajba font vagy a ruhára tűzött virágai megnyitják a férfiak szívét. A kankalin gyógynövény: a torok, a gége és a hörgők gyulladásos, hurutos álapotainak kezelésére használják.

Jellemzők: A primulafélék családjába tartozó évelő növény élénksárga virágaival hívja fel magára a figyelmet. A rövid, rózsa alakban elhelyezkedő levelekkel körbenőtt gyökérgumóból nő ki a 30 cm-es magasságot is elérő kis torzsa, ezen helyezkednek el a virágok. A növény gyökere az ánizsra emlékeztető illatot áraszt, íze keserű, kaparós. A virágok enyhén mézes illatúak, ízük édeskés.

Előfordulás - A tavaszi kankalin főleg Közép-Európában és Skandináviábna elterjedt, de Ázsiában és Szibériában is megtalálható. Meszes, laza talajon nő, kedveli a napos réteket, cserjéseket, erdőszéleket.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra főleg a gyöktörzset használják, de időnként az egész szárított növényt, a virágokkal együtt.

HATÓANYAGOK - A kankalin legfőbb hatóanyagai a köptető hatású szaponinok, illetve a szalicilsav gyulladáscsökkentő glikozidjai. A növényben illóolaj, flavonoidok, cseranyagok és kovasav is található.

Javallatok - A kankalin leginkább felső légúti hurutokra ajánlott, mivel felszaggatja a letapadt váladékot, segíti a felköhögést, enyhíti az irritációt. A népi gyógyászat idegesség, migrén, álmatlanság, ízületi fájdalom, rándulások és szédülés kezelésére használja. Idősebb, szívelégtelenségben szenvedő embereknél a kankalin enyhe vízhajtó hatásának köszönhetően tehermentesíti a vérkeringést. Normális adagolás mellett nem kell mellékhatástól tartani. Aki allergiás a primulafélékre, ne használja a növényt.

ÉRDEMES TUDNI
A Magyarországon őshonos tavaszi kankalin nemzetségének egyetlen nem védett faja, a többi védelem alatt áll. A gyógyszerek előállításához termesztésből származó példányokat használnak.

ALKALMAZÁS

Forrázat - szórjunk egy csészébe 5 g kankalinvirágot, öntsük le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, és 10 perc elteltével szárjük le. Felső légúti hurut esetén, illetve a váladéktermelés erősítésére igyunk meg naponta egy csésze teát. Mézzel édesíthetjük.

Szirup - 5 g felaprított kankalingyökeret főzzünk, 1,5 dl vízben 10 percig, szűrjük le, végül keverjük el 3 evőkanál mézzel.

Eszencia - 50 g felaprított kankalingyökeret és - levelet öntsünk le 2,5 dl tiszta szesszel, és jól lezárva tegük félre 10 napra. Köhögés és letapadt váladék esetén naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk 1 kávéskanál szeszes kivonatot cukros vízbe keverve.

Kivonat - A hörgőváladék felszaggatására és a köhögés csilapítására vegyünk be naponta 3-5x20 csepp (gyógyszertárban kapható) kankalinkivonatot egy kevés cukorral.

Borogatás - 10 g felaprított gyökeret főzzünk 1 dl vízben 10 percig, majd szűrjük le. A borogatást rándulás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzuk.
Salátákban szintén használhatjuk a kankalint, de vigyázni kell, mert aki allergiás rá, megjelenhetnek bőrkiütések nála vagy egyéb reakció.
Én a tinktúrát próbáltam ki, nagyon egyszerűen: egy marék kankalint adtam 1 pohár gabonapálinkához és ázni hagytam 2-3 napig amíg a virága teljesen áttetsző lett. Mivel a szesz nagyon erős ezért betegség (nálam a megfázás és köhögés) esetén egy kiskanállal kell bevenni esetleg egy evőkanállal a teába. 
20160327_162549.jpg
( forrás :http://timcsigyogynoveny.blogspot.co.at)
(a Blogcikk kizárólag egyoldalú magánvélemény illetve információ, amely nem vállal felellőséget az esetleges károkért, keletkezett allergiás reakciókért. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki, esetleg aki gyógyszeres kezelés alatt áll mindenképp konzultáljon az orvosával)

A bejegyzés trackback címe:

https://ginavega.blog.hu/api/trackback/id/tr488530538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása