Vegathermomix2: Zöldbabsaláta bármihez...vagy magába...annyira jó..(vegán)

2016. augusztus 06. - ginavega

Vettem a piacon egy adag zöldbabot és valami tök más kaját terveztem vele, de aztán kedvem szottyant egy kis zöldbabsalátához... gyors legyen és fincsi...

Hozzávalók:
500gr friss zöldbab
500gr víz
pici só
fél kk levesfűszer/vegeta

Salátalé:
1 kicsi hagyma
4 ek olivaolaj
4 ek almabalzsam/ecet (balsamico bianco pl. sparos)
1 fél kk mustár
pici bors 
1 ek citromlé
fél kk só
100 g a vegetás léből
pici cukor 


1. Megmosod a zöldbabot és levágod a végeit. Összevágod apróra és beleteszed a párolókosárkába, picit megszórod sóval.

2. 500gr vízbe beleteszed a vegetát és beleteszed a kosárkát. 25-30 perc/Varoma/ 1 fokozat megpárolod a zöldbabot. 

3. Kiveszed a kosárkát és a léből felfogsz 100 g-ot, a többi nem kell... (esetleg felhasználhatod leves alapanyaghoz). Az üres  -be beleteszed a hagymát és 5 másodperc / 5 fokozat összevágod, majd a spatulával szépen a mixer aljára nyomod a hagymát, hozzáadod az olajat és 4 perc/Varoma/Linkslauf megdinszteled.

4. Hozzáadjuk a többi összetevőt (vegetalé, fűszerek, stb) 5 másodperc/1 fokozat összekeverni. A meleg zöldbabra ráönteni a salátalét és picit állni hagyni, hogy átvegye az ízét. 

Bármivel tálalhatod, illetve magában is nagyon fincsi!!

20160730_130634.jpg

Vegathermomix1 : Csicseriborsós-paradicsomos puffancs VEGÁN

Hát akkor fogjunk is hozzá főzöcskézni a Thermomixel! Az első recept egy csicseriborsós-paradicsomos puffancs amit Krumplipürével fogunk elkészíteni. 

Hozzávalók:
250 gr. száraz csicseriborsó 
50 gr. hagyma (felnégyelve)
2 fokhagymagerezd
10 gr. olivaolaj, vagy más olaj
300 gr. paradicsom (felnégyelve)
csipet gyömbérfűszer
csipet kumin (vagy máshogy római köménynek hívják)
200 g víz
pici bors
1 kk só
1 ek snidling (friss vagy szárított)
1 ek kakukkfű (friss vagy szárított)

1. Csicseriborsót a mixerbe teszem, 1perc/10 fokozat darálni és utána átrakom egy másik tálba


2. Hagymát, fokhagymát és olivaolajat a mixerbe teszem, 5 másodperc/5 fokozat összeaprikolni és 3 perc/120°C/1 fokozat megdinsztelni.

3. Hozzáadni a paradicsomot, 2 másodperc/5 fokozat szintén apróra vágni és megint külön teszem egy tálba

4. Csicseriborsólisztet, gyömbérfűszert, kumint, sót, borsot, és vízet a mixerbe teszem és 20 másodperc/8 fokozat összekeverem

5. Snidlinget, kakukkfüvet és az összemixelt paradicsomalapot hozzáadni és 10 másodperc/Linkslauf/3 fokozat összekeverni (a keverőfunkció jobb oldalt lent van a gépen, arra kell rákattintani, hogy ne mixelje össze az alapanyagokat, egy ilyen jelet  Linkslauf  keressél)

6. Forró olajba evőkanalanként adod a puffancsot, szépen lenyomkodod hogy kerek fasírtformájú legyen, ha már szép aranybarna ill. a szélei megpirultak akkor kiveheted és kész!!!

Krumplipürével tálalom: Alapszakácskönyv 183-ik oldal  (az eredeti receptben tej van, ezért cseréld ki szójatejre, hogy teljesen vegán legyen az étel)

20160802_115321.jpg20160802_115333.jpg20160802_121311.jpg

(forrás: Vorwerk Lust auf Vegetarisch)

Bemutatom új edzőtársamat a konyhában : Thermomix

és itt van a meglepiiiii: Thermomix on the board!!!

A mixeres cikkemben egyszer már megemlítettem a Thermomixet, de azóta megismerkedtünk egymással és egymásba szerettünk... holtomiglan holtodiglan....:DD

http://ginavega.blog.hu/2016/03/15/mixerek_avagy_milyen_mixer_kell_egy_vega_konyhajaba

Hogy is történt mindez, holott nálam a Vitamix volt a top!!
Részt vettem egy Thermomix bemutatón, ahol 4 féle kaját megfőztünk 1 óra alatt, azt hittem lehidalok, mindent ezzel a géppel megcsináltunk és a végén egy kis vizes mixeléssel ki is lett pucolva az edény....ezen az estén valami megmozdult bennem és azon kattogtam, hogy vajon, megérné nekem egy ilyen gép... Nagyon drága, viszont volt lehetőségem részletfizetésre és ezt választottam, mert mindenképp meg akartam venni.. (főnöki, ala férj jóváhagyással) Csináltam én is egy termékbemutatót nálunk és meg kell hogy mondjam, mindenkit lenyűgözött...Csakis akkor érdemes ilyen gépet venni, ha a következő kérdésekre igennel válaszolsz:

- Nincs időm főzni??

- Szeretnék egészséges ételeket főzni, de csakis egyszerű receptekkel??

- Nem tudok főzni, ezért jó lenne, ha akkor is finom és egészséges ételeket tudnék csinálni, ha hót béna vagyok a főzéshez???

- Sokszor főzök különbözö ételeket, de van amikor elrontom és a drága étel a kukában landol, na ezt szeretném kikerülni...

- Szeretnék többet sütni sütiket meg tortákat, de nem merek hozzáfogni mert egyrészt túl bonyolult, másrészt nem biztos hogy sikerül, meg egyébként is utálok pepecselni....

Hát ha sok az igen, akkor egy ilyen gép az tuti megoldás...Nos, lássuk mi a különbség a 2 gépem között: Thermomix vs.Vitamix:
 A Vitamix a legjobb mixer, tehát nyersvegánoknak abszolút ezt ajánlom. A Thermomix meg egy komplex konyhagép ami mindent tud... főzni, darálni, párolni, mixelni, lemérni, stb... lehet chippel dolgozni vagy anélkül (ezt a videóban elmagyarázom...)

Azért mutatom be ezt a gépet mindenféle reklám meg céges támogatás nélkül, mert egyszerűen hihetetlenül meggyőzött, hogy egy gép ennyi mindent tud, extra más gépek és különböző edények nélkül... vagyis amikor ebben főzök, akkor gyakorlatilag a tűzhelyet nem kapcsolom abszolút be. A főzés végén, csak a mixeredényt kell elmosnom és kész... Nem ég az étel le, nem kell extra mérleget használni hozzá, mert benne van a gépben, a hozzávalókat mert mindent kiír a display. Nem lehet elrontani vele a kaját, minden amit a Vitamix tud, tudja a Thermomix is, csak mellé megfőzi a kaját neked, jelez ha kész van, nem kell napestig a tűzhely mellett álldogálni...

Az interneten tudtok infokat szerezni erről a gépről... 

És miért volt fontos hogy bemutassam ezt a konyhagépet? Mert rengeteg Vega-Thermomixes receptet fogunk együtt csinálni és szeretném, ha picit betekintést nyernétek az én kis Vega világomba Thermivel :)

 

Fokhagymás hajdina cracker.... igazán fincsi sós nasi (nyersvegán, vegán, gluténmentes, laktózmentes)

Tegnap már megosztottam a crackerem receptjét, de gondoltam adjuk azért meg a módját, meg egy kis kép is legyen benne ízelítőnek.
Ez a cracker abszolút nyersvegán és mindenmentes. Egyszerű és finom.
A hajdinát akkor szeretem csak, ha jól meg van ízesítve. Akár kenyér, akár rizottó formában de jól meg kell nálam szórni fűszerrel mert a natúr íze az picit fura... nem egészen az én ízlésem....
Viszont ha jól megfűszerezzük, akkor brutálfinom tud lenni!!

Nèzzük a receptet:

1 bögre Hajdina
1 bögre Szotyi (napraforgómag)
fél bögre Mazsola
1 kk kenyérfűszer
fél kk só
2-3 fokhagyma gerezd (ha jó fokhagymásan szereted akkor tegyél még bele)
szezámmag (vagy mák)

Elkészítés:

1. Hajdinát külön és a szotyit külön vízbe áztatjuk min. 4 órára. De ha este vízbe teszed akkor éjszakára maradhat..
2. Mind a kettőt kimosni szépen, vízet leönteni, jól átmosni a magokat
3. Hajdinát, szotyit, mazsolát, fokhagymát, kenyérfűszert és sót jól összedarálni (Vitamixben v Thermomixben)
4. Aszalógép ( Excalibur vagy Sedona) tepsipapírjára szépen egyenletesen 1-4 mm-re elosztani. A tetejére szezámmagot vagy mákot szórni.
5. Először 2 órára 60 fokra állítottam be, hogy elpárologjon a nedvesség és utána 12 órára 42 fokra, hogy megmaradjon a nyersminőség.
6. Légmentesen zárt edényben több hétig is eláll.

Reggelire kitűnő, de napközben is... egy kis szójajoghurttal meg fenomenális!!!

 20160804_125707.jpg

Ebédmeglepetés csak vegánoknak ;)

Tegnap egyedül voltam otthon mert a férjem nem jött haza meg egyébként is a vásárlás nagy közepén voltam, úgyhogy bementem a bioboltba és ott ebédeltem valami nagyon finomat!!!

Almás zellerkrémleves utána vegyes zöldségsaláta

Nem is tudtam hogy a zeller meg az alma ennyire jól passzol egymáshoz. Hatalmas élmény volt úgyhogy muszáj lesz megcsinálnom, természetesen vegán verzióban, mint ahogy a képen is van ;)

20160803_120735.jpg

Régi vágyam teljesült végre: Igazi Kókusz szürcsölése a teraszon

Tegnap elmentem a heti zöldség-gyümölcs beszerzőre. Ès most láttam 2.szor boltban igazi kókuszdiót. Nem azt a szárított szőrös magot amit általában a szupermarketek árulnak, hanem az igazi gyümölcsöt, aminek a belsejében a hús még puha és olyan íze van mint a pudingnak... nem beszélve a friss kókuszvízröl... hát ez egy élmény volt!!! ja és hogy hogy nyitottam ki.... hát bárddal!!! csatabárddal :DD nem most komolyan van otthon a régi húsos időszakomból igazi nehéz húsbárdom ami szerintem majdnem 1 kg-os... kicsit rozsdás de nem baj... arra jó hogy kókuszdiót nyitogassak :D

Kellemes édes íze van a kókuszvíznek, ami általában a lepucolt verziónál már csak egy savanykás poshadt víz... tapasztalatból mondom mint ég és föld annyira különbözik a friss kókuszvíz a szőrös-magos kókuszvíztől...
A kiszürcsölt fincsi víz után kettévágtam a bárdommal a diót és a gyümölcshús egyszerüen kikanalaztam...
Nyaaammmmm....

20160803_145036.jpg

 

Kòkusz Rizsmuffin a legtuuuuutibb nyári édesség......(vegán, gluténmentes)

Kedvenc blogolóm Jònás Mónika tette közzé eme gyönyörűséges és finom receptet. Gondoltam kipróbálom, mert gluténmentes, vegán és secperc alatt kész van. 

Ami kellett hozzá:

2 bögre kókuszreszelék (2,5 dl bögre)
1 bögre darált rizspehely (én csak sima puffasztott rizset adtam hozzá)
1 bögre fehér rizsliszt
1 bögre kókusztej (konzerv az EZA márkájú)
5 evőkanál kókusz virág cukor (én 2 kanál juharszirupot raktam bele)
1 vanília rúd (én a kész vaníliaport használom, ami már ki van vakargatva...)
1 kk borkő por

Összeturmixoltam mindent Thermomixben, 12 darabos muffintepsiben, 180 C fokon 15-20 percig sütögetem. Éppenhogy picit világosbarna legyen.... Naagyon fincsi, emlékeztet  a tejberizsre...

rizsmuffin.jpg

Az eredeti receptet megtaláljátok itt:
https://www.facebook.com/szerelemakonyhaban/

 

süti beállítások módosítása